Технологията би трябвало да позволи, ако  астероидът не успее да бъде унищожен напълно, то поне да бъде отклонен от траекторията му или разбит на няколко по-малки и по-безопасни отломки.

Един от тези астероиди е Бену, който има голяма вероятност да се сблъска с планетата ни след малко повече от сто години, през 2135 година.
Ако  това се случи, енергията, отделена при сблъсъка, би била еквивалентна на взрива на 80 000 атомни бомби като тази над Хирошима.

Ново проучване показва, че в случай на значителни космически заплахи като Бену, технологията на НАСА няма да бъде достатъчна и може да се наложи астероидите да бъдат обстрелвани с ядрени бойни глави.

Експертите също така предупредиха, че други опасни "камъни" могат да бъдат открити твърде късно и единственият начин да се избегне сблъсък ще бъде взривяването им.

Сегашният план за защита на планетата от астероиди се основава на използването на специален кораб, който ще удари обекта, за да го отклони от курса.
Но, както показва проучването, този план може да не работи за астероиди, които представляват значителна заплаха.
Учените са установили, че за безопасно отклоняване на камъка може да са необходими до 50 ракети, като дори и това не гарантира успеха.

"Вероятността за сблъсък с астероида Бену е малка, но ако това се случи, последствията ще бъдат ужасни.
Това изследване е предназначено да ни помогне да съкратим времето за реакция, когато видим истинска и ясна заплаха, така че да имаме повече възможности да го избегнем.

Крайната цел е да бъдем готови да защитим живота на Земята ", каза физикът Кирстен Хаули.
Използването на ядрена бойна глава може да включва взривяване на бомба на известно разстояние от астероида с надеждата, че енергията от експлозията ще го накара да  промени курса си.