Първият предизборен митинг на френския телевизионен журналист Ерик Земур, който призова съмишлениците си да си "отвоюват" Франция, бе съпроводен с прояви на насилие. Имаше сблъсъци между привърженици и противници на Земур, известен с радикалните си и антиимигрантски възгледи, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Около изложбения център в парижкото предградие Вилпен, където се състоя митингът на кандидата за президент, полицията задържа 46 души, нарушили периметъра за сигурност, забранен за демонстранти.

Противниците на Земур казаха, че отговорността за насилието и сблъсъците, станали и в сградата, е негова. От екипа му заявиха, че и той е бил нападнат - сграбчен, ударен, малко преди да се качи на сцената, от човек, изскочил от множеството. Нападателят е бил задържан и веднага изведен от залата.

Земур се кандидатира за президентските избори през април като независим кандидат. На въпросното събитие десният популист, станал много популярен с обещанията си да се бори с нелегалната имиграция, обяви създаването на политическото си движение "Реконкиста" - "Отвоюване".

Първият митинг на Земур

Първоначално се предвиждаше първата предизборна проява на Земур да се проведе в концертна зала в Париж, но поради съображения за сигурност се наложи мястото да бъде променено заради протест срещу него в столицата, организиран от над 50 формации, включително крайнолеви партии, профсъюзи и антирасистки групи.

Присъстващите на проявата негови поддръжници пееха националния химн на Франция, скандираха "Земур - президент!" и "Ще спечелим" и развяваха френското знаме.

Репортери на АП съобщиха, че активисти против расизма са били бити от участници в събитието и изведени насила от залата. Стълкновенията са продължили навън между активистите и служители от охраната.

"Ако спечеля, това няма да бъде поредната смяна във властта, а отвоюване на най-великата страна в света", каза Земур, цитиран от Ройтерс.

Хиляди демонстранти участваха в шествие в Париж срещу крайната десница. Полицията арестува десетки протестиращи срещу Земур и разпръсна демонстранти близо до конферентния център, където се проведе проявата.

Името "Отвоюване" или "Реконкиста" на неговата партия напомня за историческия период, известен като Реконкиста, през който християнските сили са изтласкали мюсюлманските владетели от Иберийския полуостров.

"Непокорна Франция" в крайно ляво

Крайнолевият политик Жан-Люк Меланшон, лидер на партията "Непокорна Франция", също проведе митинг днес във френската столица. В проявата участваха стотици поддръжници на Меланшон, който за трети път се бори за президентския пост.

Кандидатът на десницата

Валери Пекрес, която се самоопределя като "една трета Тачър, две трети Меркел", спечели подкрепата на френската консервативна партия "Републиканците" за президентските избори догодина, съобщи след края на първичните си избори партията, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Проучванията на общественото мнение показват, че ръководителката на региона Ил Дьо Франс ще спечели най-много около 11 на сто от гласовете на изборите през април догодина, което й дава малки шансове да достигне дори до втори тур, камо ли да го спечели.

Пекрес победи съперника си Ерик Сиоти с 61 на сто от гласовете на близо 140 000 поддръжници на партията. Смята се, че тя може да получи подкрепата на дясноцентристките гласоподаватели, от които Макрон зависи до голяма степен. Тя обаче ще има нужда и от подкрепата на по-консервативни гласоподаватели.

Макар и по-умерена от Сиоти, Пекрес и останалите кандидати за номинацията на "Републиканците" се ориентираха надясно по въпроси като имиграцията и опазването на реда. Тя обеща да намали наполовина броят на издаваните разрешения за пребиваване за мигранти от страни извън ЕС, да наложи по-строги присъди в квартали, където полицията е подложена на натиск, както и да забрани на жени, придружаващи децата си на училищни излети, да носят мюсюлманско покривало за глава.