Православната църква в Грозни "Архангел Михаил" беше атакувана от четирима нападатели, които са били ликвидирани при ответна операция на полицията.

При нападението са убити двама полицаи от охраната на храма и двама са ранени, убит е и един цивилен гражданин, съобщиха правоохранителните органи на Чеченската република, предадоха ТАСС и БТА.

Установена е самоличността на четиримата нападатели, съобщи в канала си в Телеграм чеченският лидер Рамзан Кадиров. По думите му трима от тях са местни жители - двама от село Гелдаган и един от село Аргунское в околностите на Грозни, а водачът на групата е от "съседен регион" на Руската федерация.

Мюфтията на Чечения Салах Межиев нарече нападението "чудовищно престъпление", поръчано от чужбина, предаде ТАСС.

"Най-страшното е, че престъплението е извършено през благословения месец Рамазан, когато са забранени всички разпри, войни и убийства. По кощунствен начин западните поръчители са решили да дестабилизират обстановката в Чеченската република, да предизвикат страх у жителите и гостите и да създадат изкуствена нестабилност в региона", смята той.

Според представител на Руската православна църква нападението е "пореден опит на псевдоислямски екстремисти да сблъскат православните християни и мюсюлманите". Това написа в официалния си канал в месинджъра "Там-там" ръководителят на Синодалния отдел за връзки с обществеността и медиите Владимир Легойда.

Има оперативна информация, че нападателите са получили заповед от една от западните страни, каза Кадиров. По думите му той незабавно е пристигнал на мястото и непосредствено е контролирал операцията, която отнела само няколко минути. Властите взимат мерки за идентифициране на ликвидираните екстремисти, каза Кадиров.

Представител на Махачкалинската епархия, към която принадлежи църквата, сподели, че в неделя храма посещават около 70-80 души.

"Архангел Михаил" е единственият православен храм в Грозни. Той е основан в края на 19 век - през 1868 година, от терските казаци. Намира се на една от главните улици - булевард "Ахмат Кадиров". Районът е посещаван от много туристи, наблизо има кафенета и магазини.