Нападателят от Торонто, който прегази пешеходци с ван, е обвинен в десет предумишлени убийства. Той също така бе обвинен в 13 опита за убийство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

При вчерашното нападение освен десетте убити има и 15 ранени, някои от които в критично състояние. 

Няма информация за пострадали български граждани. Сред 10-те загинали в Торонто има двама южнокорейски граждани. 

Трагедията се разигра посред бял ден на оживена улица, намираща се на 16 километра от мястото на срещата на министрите на външните работи и на обществената сигурност на страните от Г-7. 

Явяването пред съда в Торонто на 25-годишния Алек Минасян продължи само няколко минути. В залата присъства и баща му. Следващото заседание по делото ще е на 10 май.

Алек Минасян живее в Ричмънд Хил, северно предградие на Торонто, и от 2011 година следва в колежа "Сенека" според профила му в социалната мрежа LinkedIn.

Според няколко други студенти в този колеж Минасян е бил необщителен и затворен човек. Той е страдал от обсесивно-компулсивно разстройство, като потривал главата или ръцете си, и повечето време странял от околните.

Студентът Ари Блаф заяви, че поведението на Алек Минасян обикновено е било странно, но той никога не бил изпадал в прояви на насилие, а просто карал хората около него да се чувстват неловко.

Преди инцидента младият мъж не е бил в полезрението на правоприлагащите органи. Преднамерено действие с неясни засега мотиви

"Това действие категорично изглежда преднамерено", заяви по-рано Марк Сандърс, шеф на полицията на Торонто.

Канадският министър на обществената сигурност Ралф Гудейл каза, че "информациите, с които властите разполагат на този етап, показват, че случилото се по никакъв начин не е свързано с националната сигурност". Засега обаче мотивите му остават неясни.

Премиер Джъстин Трюдо пък заяви, че е опечален от новината за "трагичния и безсмислен атентат". От канцеларията му след това уточниха пред АФП, че понятието "атентат" не е използвано, за да не наведе на мисълта, че става дума за "терористична връзка от естество, което да застрашава националната сигурност".

Канадският премиер Джъстин Трюдо поиска от сънародниците си да не живеят в страх.

"Не трябва да заживяваме в страх, в несигурност, когато се разхождаме в градовете си", заяви Трюдо преди заседание на правителството в Отава.

"Трябва да останем отворена и свободна страна, която се радва на ценностите си и ще продължим да сме такава страна", добави той.

Трюдо прикани властите "да се помисли за променящите се обстоятелства в нашия свят и да се направи всичко възможно да се гарантира сигурността на сънародниците ни".

Той заяви още, че ще отиде в Торонто "щом има такава възможност", тъй като присъствието му може да отклони вниманието на правоохранителните органи от разследването, отбелязва ТАСС.