Председателката на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси и делегация на американския Конгрес посетиха днес мястото на бившия нацистки лагер на смъртта Аушвиц-Биркенау в навечерието на 75-ата годишнина от освобождаването му от Съветската армия, предаде Асошиейтед прес.

В мемориала в Южна Полша Пелоси положи венци пред Стената на смъртта, където затворниците са били екзекутирани. Тя бе придружавана от Елжбета Витек, маршал (председател) на Сейма - долната камара на полския парламент, и от маршала на Сената Томаш Гродски.

За по-късно бяха планирани политически разговори между тях.

В изявление преди заминаването си Пелоси каза, че посещението й на мемориала от Втората световна война цели да "потвърди трайния ангажимент на Америка, свещения ни завет: Никога вече".

"Трябва да почитаме паметта на убитите в този невъобразим ужас, като сме постоянно бдителни за омразата и гоненията днес", гласи изявлението.

От Полша Пелоси и двупартийната делегация от шестима конгресмени ще отпътува за Израел за участие в конференция, отбелязваща годишнината от освобождаването на лагера на смъртта.

Между 1940 и 1945 г. в Аушвиц-Биркенау са убити близо 1,1 милиона души, главно евреи от цяла Европа, но също и поляци, роми и руски военнопленници. Лагерът е освободен на 27 януари 1945 г. от Съветската армия, припомня АП.