Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази днес готовност пактът да се включи в наблюдението за спазването на оръжейното ембарго срещу Либия. Той говори пред комисията по външни работи на Европейския парламент, предаде кореспондентът на БТА в Брюксел.

Столтенберг отбеляза, че в алианса има разногласия по въпросите за търговията, отношенията с Иран и опазването на околната среда. По неговите думи европейските и северноамериканските съюзници трябва да бъдат заедно, за да бъдат по-силни в осигуряването на мир и стабилност.

Генералният секретар съобщи, че тази година предстои учението "Европейски страж", в което ще участват 20 000 военни от САЩ. По неговите думи това е най-голямото придвижване към Европа на войски от САЩ след края на Студената война.

Столтенберг посочи, че се подценява опасността от възстановяването на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД). Той поясни, че само допреди няколко месеца ИД контролираше територия, колкото Великобритания, както и милиони хора.

Генералният секретар поясни, че по-добре е НАТО да обучава силите за сигурност на място в размирните райони, вместо да остава там дълго, защото винаги съществува опасността съюзническите сили да бъдат възприемани като окупационни. Ирак има нужда от помощ, надявам се скоро да можем да възобновим обучителната мисия, добави той по повод последиците от напрежението между Техеран и Вашингтон, довело до замразяване на обучителната мисия на НАТО за иракските сили за сигурност. Според него, ако сега в Ирак не се направи необходимото, НАТО може да възстанови бойната си мисия в азиатската страна.

Столтенберг призова да се работи за подобряване на отношенията с Русия. Той отбеляза необходимостта да не се оставя пространство за недоразумения в отношенията с Москва.

По неговите думи новите заплахи днес са от технологиите, самостоятелните оръжейни платформи, големите бази данни, изкуствения разум. Според него тези новости ще променят света повече от индустриалната революция.

Досега водихме в технологиите, но виждаме големи инвестиции от Китай в изкуствения разум. Китай има втория по размер в света отбранителен бюджет, в последните пет години страната придоби 80 нови военни кораба - колкото военноморските сили на Великобритания, отбеляза Столтенберг. Той добави, че Китай развива далекобойни системи, които могат да поразят цели на територията на страните от алианса.