Над 200 задържани при вчерашните демонстрации в Париж ще застанат пред съда. Това заяви днес министърът на правосъдието Никол Белубе, цитирана от ТАСС и Франс прес.

По думите й делата на около две трети от оставените в ареста 372 души ще бъдат разгледани от съда. Наказанията за криминални действия ще бъдат доста строги, подчерта Балубе.

По-рано полицията съобщи, че 378 демонстранти са оставени в ареста от задържаните общо 412 души.

От 17 ноември във Франция се организират масови протести срещу повишаването на еко данъка за горивата, участниците в които носят жълти светлоотразяващи жилетки. Тази и миналата събота демонстрациите преминаха в мащабни безредици.

Припомняме, че вчера групи млади мъже с маскирани лица, някои въоръжени с метални щанги и брадви, участваха в може би най-тежките безредици от десетилетие, като подпалиха коли, разбиха магазини и вандализираха Триумфалната арка с графити.

Няколко полицейски профсъюза призоваха правителството да въведе извънредно положение, за да предотврати повтаряне на насилието следващата събота.

Тази събота и миналата демонстрациите прераснаха в масови погроми. По последни данни на парижката полиция при сблъсъците вчера са пострадали 133-ма души, 23-има от тях - полицаи, а 412 души са задържани.

Френският президент Еманюел Макрон днес при завръщането си от Аржентина посети района на Триумфалната арка, за да се запознае със ситуацията. След това бе съобщено, че той не е обсъдил на срещата си днес с ключови министри от правителството евентуалното въвеждане на извънредно положение.

На заседанието е била дискутирана адаптацията на силите за сигурност за бъдещи протести.

Френският президент е поискал от премиера Едуар Филип да се срещне с ръководителите на парламентарно представените политически партии в страната и с представители на протестното движение срещу поскъпването на горивата, т. нар. "жълти жилетки", съобщи ТАСС, цитирайки администрацията на Макрон.

Дати за срещите не бяха посочени.