Над един милион души са подписали петиция за провеждане във Великобритания на втори референдум за Брекзит, съобщи снощи в. "Индипендънт", който е инициатор на петицията, цитиран от ТАСС и БТА.

"През 2016 г. хората изразиха мнението си дали да останем в ЕС или да го напуснем. Сега, когато фактите се изясниха, дойде време хората да кажат решаващата дума по самото споразумение, докато не е станало твърде късно", се посочва в петицията, която бе пусната на сайта change.org преди три месеца.

В момента основният проблем в преговорите за излизане на Великобритания от ЕС е режимът на контрол по границата между Ирландия, която остава членка на блока, и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

Междувременно британската одитна служба заяви, че липсата на яснота по въпроса с границите на Великобритания след излизането й от Европейския съюз може да създаде рискове за сигурността, предаде Франс прес.

В случай на провал на преговорите между Лондон и Брюксел последиците ще бъдат понесени от компаниите и физическите лица, които са зависими от доброто функциониране на границите, посочва в доклад директорът на Одитната служба Еймиъс Морс.

В доклада се подчертава, че бавният ход на преговорите, които трябваше да приключат със срещата на върха на ЕС на 17 и 18 октомври, и неяснотата за резултата от преговорния процес са забавили и подготовката на граничната охрана.

Одитната служба предупреждава, че съществува сериозна опасност граничната полиция да не успее да набере и да разположи допълнителни служители, необходими за охрана на британските граници след 29 март 2019 г. Граничната полиция планира да набере нови 581 служители, но броят на необходимите кадри може да нарасне до 2000, ако не бъде постигнато споразумение с Европейския съюз.

Заради създалата се ситуация има вероятност организираната престъпност да се възползва от слабостите в сигурността, които правителството трябва да елиминира в най-кратки срокове, отбелязва Одитната служба.

При Брекзит без споразумение новите системи за контрол на границите може да не бъдат готови навреме. Същото важи и за необходимите инфраструктури и в такъв случай за митниците ще се окаже невъзможно да прилагат новите правила, които ще влязат в сила след излизането на Великобритания от ЕС.

Според доклада на Одитната служба при Брекзит без споразумение компаниите няма да разполагат с достатъчно време, за да се адаптират към необходимите промени. Между 145 000 и 250 000 компании ще се сблъскат за първи път с необходимостта да подават митнически декларации.

Одитната служба отбелязва, че дори да бъде постигнато споразумение, предвиждащо преходен период до края на 2020 г., времето няма да е достатъчно с оглед сложността на нужните промени.