МВнР бе информирано от германското правителство, че руският политик Алексей Навални е отровен с Новичок. Силно сме обезпокоени от тази новина, заяви българското външно министерство.

Осъждаме категорично този престъпен акт и призоваваме руските власти да окажат пълно сътрудничество на разследването, което да изправи извършителите и поръчителите пред съда, се казва в лаконичното изявление, публикувано на интернет страницата на ведомството и придружено с голяма снимка на Навални.

Има "категорични" доказателства, че руският дисидент Алексей Навални е отровен с нервнопаралитичен агент от групата "Новичок". Това обяви часове по-рано говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

Отравянето е било установено с токсикологичен тест, извършен в специална лаборатория на Бундесвера по искане на берлинската клиника "Шарите", където е настанен пациентът.

"Шокиращо е, че Алексей Навални е станал жертва на нападение с нервнопаралитичен агент в Русия", каза Зайберт. 

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел каза, цитирана от Асошиейтед прес, че Навални е жертва на "опит за убийство".

Алексей Навални - един от най-яростните противници на руския президент Владимир Путин, бе транспортиран със самолет до Берлин на 22 август, след като два дни преди това се почувства зле по време на вътрешен полет в Русия.