Говорител на руската генерална прокуратура обяви, че няма данни за престъпление, извършено спрямо критика на Кремъл Алексей Навални. Той все още е в състояние на изкуствена кома в берлинска болница, откъдето заявиха, че изследванията показват, че е бил отровен. Русия обаче не смята това за доказано.

Няма основания за възбуждане на наказателно разследване след хоспитализацията на Навални в Русия миналата седмица, каза говорителят на прокуратурата Андрей Иванов, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Той отбеляза, че организирането на проверката, която беше направена по случая, е "стандартна практика при подобни произшествия с пътници в самолети".

В събота 44-годишният Навални беше транспортиран с медицински самолет в Германия, след като припадна по време на полет от сибирския град Томск за Москва.

Германската болница "Шарите", където го лекуват, каза, че първоначалните медицински изследвания сочат отравяне, макар че руски лекари, които преди това лекуваха опозиционера в сибирска болница, опровергаха тази диагноза.

Германските власти са се съгласили да си сътрудничат с Русия по случая, съобщи още главната прокуратура в комюнике.

Руската прокуратура е поискала днес от Германия наличните данни за здравословното състояние на Навални.

По-рано руската полиция съобщи днес, че е започнала първа "предварителна проверка" по случая с Алексей Навални, станал вероятно жертва на отравяне, според германски лекари - хипотеза, която Русия досега отхвърля, предаде Франс прес.

Руските следствени органи са започнали "предварителни проверки, свързани с хоспитализацията на Навални на 20 август в Омск", съобщи сибирското поделение на руското министерство на вътрешните работи. В изявлението се добавя, че са били проверени местата, през които Навални е минал, и са били иззети над 100 предмета, които може да послужат като веществени доказателства.

Проверена са били също хотелската стая на Навални в град Томск, където според близките му Навални е бил отровен, както и кадрите от камерите за видеонаблюдение.

Кремъл многократно определи заключения за отравяне като прибързани, отхвърли квалификацията "отравяне" и окачестви като неоснователни западните призиви за провеждане на "прозрачно разследване" на случая.