Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети централата на Международния валутен фонд за среща там с ръководителката на Фонда Кристалина Георгиева, предаде Франс прес.

След срещата Зеленски заяви, че е благодарен на МВФ за подкрепата за Украйна, предаде Ройтерс. Той допълни, че Киев работи по прилагане на препоръчаните от Фонда реформи.

"Благодаря ви за вашата подкрепа за Украйна и за това, че приветствате успехите на нашия народ. Във време на война ние въвеждаме реформите, които укрепват нашите институции и работим с партньорите, за да предоставим повече икономически възможности за нашия народ", заяви Зеленски в "Телеграм" след срещата с Георгиева.

Междувременно финансовата институция обяви изплащането на Украйна на 900 милиона долара в рамките на плана за подпомагане на страната, обявен през март.

МВФ повиши също така прогнозите си за БВП на Украйна за настоящата година от 1 процент до 4,5 процента, а за догодина - до 3-4 процента. Това съобщи ръководителят на мисията на МВФ за Украйна Гавин Грей, предаде Ройтерс. Той каза, че до края на годината БВП на Украйна може дори да превиши 4,5 процента.

Представителят на Фонда добави, че Украйна продължава да е изправена пред рискове, свързани с осигуряването на външно финансиране, но тези рискове не са по-високи, отколкото през периода, през който мисията на МВФ е извършила първи преглед на програмата на Фонда за подпомагане чрез заеми на Украйна на стойност 15,6 милиарда долара.

Грей добави, че Украйна трябва да продължи амбициозната си програма за преструктуриране на външния си търговски дълг през първата половина на 2024 г. Той похвали впечатляващата устойчивост на украинската икономика въпреки руската инвазия.

Мисията на МВФ пък ще направи трети преглед на програмата за отпускане на заеми за Украйна през пролетта на 2024 г., като ще обърне внимание и на нужните мерки за стимулиране на приходите, допълни Грей.