„Кадафи престана да нощува в Триполи от началото на бомбардировките в Либия през пролетта тази година”, съобщи "Фокус", позовавайки се на източник на "Интерфакс".
„Кадафи идваше на срещи в Триполи от своите тайни резиденции, намиращи се извън пределите на либийската столица. Задължителното условие за неговото пристигане бе създаването на „жив щит” до мястото на срещата”, уточнява източникът.

Либийският лидер Муамар Кадафи разполага с още много места, където да се укрие, пише Карин Лауб от Асошиейтед прес в статия, публикувана от БТА. Например под земята. Твърди се, че мъжът, който управляваше Либия 42 години, притежава бункери дълбоко под комплекса Баб ел Азизия в Триполи, който бунтовниците вчера превзеха.

Някои бивши служители на режима казват, че комплексът е свързан чрез тайна мрежа от дълги тунели с отдалечени части на Триполи, по които може бързо да се избяга.

Но предполагаемият "подземен град" пасва на аурата, която Кадафи култивираше - смесица от хитрости, слухове и митове, която караше либийският народ да гадае, а неговите опоненти де се смущават. Тази аура - плюс солидната доза брутална отмъстителност - му е помогнала да оцелее при над 50 опити за покушение и евентуални преврати през десетилетията управление.

По време на шестмесечното въстание срещу него Кадафи често демонстрираше уменията на дух, като внезапно се появяваше публично, след което изчезваше. И когато рано в понеделник бунтовниците бяха завладели голяма част от Триполи, той отново стана Кадафи Призрака.

Мнозина бунтовници бяха убедени, че той е в обширния комплекс Баб ал Азизия, а бившият висш служител на режима Фатхи ал Баджа каза, че има сведения за това, че наближаващият 70-те Кадафи е получил сърдечен удар и е прикован на легло в Баб ал Азизия.
А когато превзеха комплекса във вторник, намериха там множество оръжия, една от голф количките, с която Кадафи се е придвижвал, бедуинската шатра, в която е раздавал правосъдие.

Не е известно дали той е бил там и е избягал, или изобщо не е бил там. "В Триполи има много дупки за плъхове. Търсим го в дупките", казва полковник Ахмед Бани, военен говорител на бунтовниците. Докато Кадафи е на свобода, той разполага с потенциала да нанесе ответен удар.

Не са известни и местонахожденията на синовете му Хамис и Мутасим, които командват елитни части.
Два важни града също остават в ръцете на Кадафи: родното му място Сирт на брега на Средиземно море, източно от Триполи, и Себха, който е дълбоко в пустинята на 650 км южно от Триполи. В Себха има голяма военновъздушна база и ако Кадафи съумее да стигне до нея, това ще му осигури лесно бягство през пустинята в съседните Нигер и Чад.

В Себха има голяма военновъздушна база и ако Кадафи съумее да стигне до нея, това ще му осигури лесно бягство през пустинята в съседните Нигер и Чад. Бани казва, че е възможно Кадафи да е в Себха, макар че "това е само една от многото възможности". Представители на бунтовниците и жители на Себха съобщиха за сблъсъци в града между привърженици и опоненти на Кадафи след падането на Триполи.

Бунтовниците вярват, че по време на няколкото месеца въздушни удари на НАТО, вкл. и по мишени в Триполи, Кадафи е бил в постоянно движение. А Кадафи се обвива в облак на тайнственост.
"Аз съм на място, където не можете да ме достигнете", каза той в аудиопослание, излъчено по националната телевизия преди седмица. "Аз живея в сърцата на милиони."

По време на въстанието Кадафи изненада привържениците си с внезапна поява на стената на историческата Червена крепост на главния площад в Триполи, за да говори пред тълпата долу.

По думите на Мохамед Ганбауа, който координира действията на няколко опозиционни групи, бунтовниците смятат, че през последните седмици Кадафи се е придвижвал между жилищата на синовете си, спял е в болница и даже в хотел "Риксос", където са отседнали чуждестранните журналисти, отразяващи конфликта.
Известно е, че в Баб ел Азизия има бункер, изграден за Кадафи от западногермански инженери, който може да устоява на масирани атаки.

Доктор Лиасир Рибейро, извършил пластична операция на Кадафи през 1995 г., е сред малцината, които твърдят, че имат информация от първа ръка. Рибейро е бил ескортиран под земята посреднощ до бункера, където е имало "две напълно оборудвани и много модерни операционни, фитнес зала и плувен басейн", каза той за АП по-рано тази година от дома си в Бразилия.
Омар Хусейн, служил като полицай в Триполи, преди да се присъедини към бунтовниците, казва, че сред жителите на столицата е разпространено убеждението, че Баб ел Азизия стои върху "подземен град".
"Знаем, че има тунели, свързващи неговия комплекс със Стария град", където е Червената крепост, и водещи до главните командвания на силите за сигурност." казва той.

Абдел-Монейм ал Хуни, който е участвал заедно с Кадафи в преврата от 1969 г. и заемал голям брой постове в режима, преди да избяга при бунтовниците тази година, признава, че никога не е виждал предполагаемата мрежа от тунели.
Но той твърди, че един още по-приближен на режима - бившият външен министър Муса Куса - ги е виждал и му ги е описвал, вкл. тунела между Баб ел Азизия и хотел "Риксос". "Той бе превърнал цял етаж от хотела в команден център", казва Хуни.

През 1984 г. опозиционната група в емиграция Национален фронт за спасение на Либия извършва дръзко нападение срещу Баб ел Азизия в опит да свали Кадафи. Фаез Джибрил, участвал в планирането на нападението, разказва, че заговорниците са се опитали да картографират предполагаемите тунели за придвижване на Кадафи.
"Беше много важно да разполагаш с такива карти, ако правиш заговор за преврат", казва той пред АП. По думите му неговата група е проследила тунелите от Баб ел Азизия до Червената крепост и други места в Триполи, вкл. и до Двореца на народа и Двореца за гости с гледка към Средиземно море. Имаше даже бункер под зоологическата градина, допълва той.