Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в никакъв случай не би препоръчал "либийския модел" за денуклеаризация на Корейския полуостров, предадоха световните агенции. Той направи изявление пред журналисти след срещата му с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

С това Тръмп отхвърли изявлението на своя съветник по националната сигурност Джон Болтън, който заяви преди няколко дни, че администрацията използва този подход за модел за предстоящите преговори между Тръмп и Ким Чен-ун. Думите му предизвикаха недоволството на Пхенян.

Северна Корея твърди, че се нуждае от ядрени оръжия, за да гарантира сигурността си, позовавайки се на примера на Муамар Кадафи, който беше свален и убит от бунтовници през 2011 г., след като през предишното десетилетие се отказа от ядрената си програма.

Тръмп подчерта, че Либия е била опустошена, но не е имало споразумение, предвиждащо запазването на Муамар Кадафи на власт. Президентът на САЩ увери, че плановете за провеждането на срещата на високо равнище между него и севернокорейския лидер Ким Чен-ун не се променят. Страните преговарят за избора на място, сякаш нищо не се е случило.

"Нищо не са ни казали. Четем същите източници, които и вие", заяви Тръмп.

Ако се стигне до среща, тя ще се състои, а ако не, САЩ ще продължат напред, добави президентът.

Тръмп подчерта, че ако Ким Чен-ун приеме да денуклеаризира Северна Корея, "той ще получи протекции, които ще бъдат много силни".

Американският президент обаче подчерта, че на срещата няма да бъде обсъждан въпроса за броя на американските военни в Южна Корея.