Япония е подала протест срещу Русия заради решението на Москва да обяви 3 септември за Ден на победата над милитаристка Япония, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Според Токио тази стъпка ще подхрани взаимен антагонизъм.

"Приемането на този закон може само да предизвика антияпонски настроения сред руския народ, но също така може да доведе до антируски настроения сред японския народ", заяви главният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно на пресконференция днес в Токио.

Мацуно окачестви стъпката на Москва като предизвикваща дълбоко съжаление.

Миналата седмица Русия обяви 3 септември - деня след капитулацията на Япония през Втората световна война, за Ден на победата над милитаристка Япония, според съобщения в японски медии.

Всъщност 3 септември е обявен за ден на национално честване, празник на победата над Япония, още на 2 септември 1945 г. с указ на Президиума на Върховния съвет на СССР и 3 септември е бил обявен за неработен ден през 1945, 1946 и 1947 г.

На 14 април 2020 г. по инициатива на депутатите от Държавната дума на Руската федерация с три четения е приет законопроектът за прехвърляне на Деня на воинската слава на 3 септември. Формулировката "3 септември - Ден на края на Втората световна война (1945 г.) символизира прехода от състояние на война към мир, търсенето на пътища за помирение и сътрудничество, се казва в мотивите към законопроекта. С федералния закон "За дните на военната слава и паметни дати в Русия", подписан от президента Дмитрий Медведев на 23 юли 2010 г., възпоменателната дата 2 септември е била отменена.