Русия предупреди, че ще отговори твърдо на планираното от САЩ изграждане на нови, космически ориентирани военни сили, пише руското англоезично издание "Москоу таймс", цитирано от БТА.

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на министерството на отбраната да започне процедури "за създаване на космически сили като шести вид въоръжени сили". Според електронния вестник идеята ще наложи САЩ да напуснат Договора за открития космос от 1967 г., забраняващ разполагането на оръжия за масово унищожаване в космоса, но не и на конвенционални оръжия.

Виктор Бондарев, председател на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент, изрази пред РИА Новости надежда, че "у американската политическа върхушка още са запазени остатъци от здрав разум" и че Вашингтон няма да излезе от договора. Но ако това стане, "естествено не само от нашата, но и от други страни ще последва твърд отговор, целящ да гарантира световната сигурност", цитира думите му електронният вестник. "Милитаризацията на космоса е път към катастрофа", допълни Бондарев.

Според аналитици в САЩ плановете за създаване на космически сили вероятно ще се сблъскат с трудности, протакане или ще бъдат категорично отхвърлени след президентските избори през 2020 г., отбелязва "Москоу таймс".

Създаването на космически войски на САЩ е глупава идея. Това заяви в Туитър американският астронавт Марк Кели, пише в. "Известия". "А после какво - ще обявим подводниците за седми клон и ще ги наречем "подводни сили"?", иронизира астронавтът.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова прогнозира "междузвездни войни", пише в заглавие "Росийский диалог". Захарова заяви, че Америка не само не изключва евентуални бойни действия в космическото пространство, но се стреми и да получи такава възможност. Тя изтъкна, че Щатите вече активно разработват планове за извеждане на оръжия в космоса, отбелязва онлайн изданието "Политроссия".

Политологът Константин Соколов нарича думите на Захарова "правдоподобна версия".

"Сега САЩ, както виждаме, нарушават и демонстрират презрение към голям брой международни норми", заявява той. Опазването на мира в космоса е сред основоположните международни договорености, постигнати през 20 век, но днес тя е застрашена, смята руският експерт.

"Напълно е възможно САЩ да са готови да нарушат и тази, нека я наречем международна традиция", коментира той.

Същевременно много летателни машини вече може да се наричат космически, тъй като достигат границата между околоземното и космическото пространство. И "голям брой средства, достъпни за военновъздушните сили, могат да излизат в близкия космос. Какво представляват те - авиационни или космически оръжия?", казва специалистът.

Световната общност тепърва предстои да уточни терминологията, преди да се вземат конкретни мерки по въпроса, подчертава Соколов.