Насрочените за тази седмица преговори за ядрено разоръжаване между Русия и САЩ са били отложени, предаде Ройтерс, като се позова на посолството на САЩ в Москва и на руското министерство на външните работи.

Очакваше се официални представители от двете страни да се срещнат в египетската столица Кайро от 29 ноември до 6 декември, за да обсъдят подновяване на инспекциите по договора за ядрено разоръжаване "Нов СТАРТ", след като те бяха прекратени през март 2020 г. заради пандемията от COVID-19.

"Предварително насрочената сесия в Кайро (от 29 ноември до 6 декември) на Двустранната консултативна комисия по договора "Нов СТАРТ" между Русия и САЩ няма да бъде проведена на тези дати", съобщи руското министерство на външните работи. "Събитието беше отложено за по-късна дата", добави ведомството без да дава конкретна причина за отлагането. Руският в. "Комерсант" цитира посолството на САЩ, че решението за отлагането на разговорите е било взето от Русия.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков вече беше заявил, че очакванията за постигане на пробив на срещата са сведени до минимум, но разговорите бяха знак, че двете страни поне искат да продължат диалога, въпреки че отношенията между тях са най-ниското си ниво от края на Студената война, посочва Ройтерс.