Вашингтон превърна системата на международното право в театър на абсурда. Това заяви Леонид Слуцки, шеф на комитета по международни работи към Държавната Дума на Русия. Според него, при налагането на санкциите по случая "СКрипал", в САЩ са пренебрегнали такива понятия като "доказателства по обвиненията" и "презумпция за невиновност".

Русия може да приеме решение за ответни мерки срещу САЩ по повод наложените от Вашингтон санкции във връзка с използването на химическо оръжие при нападението срещу Скрипал. Това заяви на свой ред председателят на комитета по бюджет към Съвета на Федерацията Сергей Рябухин, цитиран от РИА "Новости". Според него, отказът от доставка в САЩ на ракетните двигатели РД-180 е една от възможните мерки. Тези двигатели се използват за първата степен на американските ракети "Атлас 5".

Посолството на Русия в САЩ на своя сайт коментира новите санкции на САЩ по повод инцидента в Солсбъри, Великобритания. "Вчера бяхме информирани за новите санкции на САЩ, обявени като "драконовски". Не ни бяха дадени никакви факти или доказателства за налагането им. На наши уточняващи въпроси, американската страна, позовавайки се на конфиденциалността отказа да даде пояснения", пише още в коментара на посолството.

Според депутати от руската Дума, случаят с отравянето на Скрипал и дъщеря му във Великобритания са само повод да се наложат новите санкции срещу Москва.  Някои политически коментатори в Москва пък обявиха ,че с тези санкции се свежда до нула постигнатото при срещата Тръмп-Путин в Хелзинки.