Руският заместник-външен министър Сергей Рябков отхвърли идеята задържаният в Москва по подозрения в шпионаж американец Пол Уилан да бъде разменен за руски гражданин, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Уилан, който, освен американско, има канадско, британско и ирландско гражданство, бе задържан в края на декември. Арестуването му породи предположения, че той може да бъде използван в размяна за рускинята Мария Бутина, която миналия месец се призна за виновна, че е чуждестранен агент в САЩ.

Рябков обаче отбеляза, че е твърде рано да се обсъжда подобна размяна, тъй като на Уилан още не са повдигнати официално обвинения.

"Положението около г-н Уилан е много сериозно. Доколкото разбираме, той е дошъл в Русия, за да подготви събиране на информация в нарушение на руските закони", каза Рябков, цитиран от РИА-Новости.

Той добави, че на Уилан още не са повдигнати официални обвинения и на този етап е "неуместно, контрапродуктивно и политически неоправдано" да се обмисля освобождаването му в рамките на размяна на шпиони.

Семейството на Уилан казва, че той е бил в Москва за сватбата на свой приятел.

Някои руски медии, които се позовават на неназовани източници, съобщиха по-рано, че Уилан е бил обвинен в престъпления, които са наказуеми с до 20 години затвор.

Според брата на Уилан, 48-годишният бивш служител на морската пехота е ръководител на отдела за международна сигурност на американската фирма за автомобилни части БоргУорнър.