30-годишната Мария Бутина се е признала за виновна в заговор с цел провеждане на лобистки действия без необходимия лиценз от Министерството на правосъдието на САЩ, съобщи американската телевизия АВС, като се позова на документ от съдебното разследване. Така рускинята се цели в спопразумение, което да намали 3 пъти присъдата й - от 15 на 5 г. затвор.

Обвиненията в шпионаж гласят, че Бутина е използвала интимните си връзки с един от политическите активисти на Републиканската партия - Пол Ериксон, за да прокарва интересите на руски оръжейни корпорации и да влияе на правителствени решения чрез политически натиск.

Въз основа на описанието служителят, който е бил ръководител на Бутина в действията й в САЩ, изглежда е Александър Торшин, заместник-управител на руската централна банка и близък на руския президент Владимир Путин. Под негово ръководство рускинята заяви, че "е работила да установи неофициални линии на комуникация с американците, които имат власт и влияние върху американската политика".

Торшин напусна поста си на 30 ноември, след като се разбра, че Бутина се е съгласила да сътрудничи на разследването срещу нея. Тя прави това, за да облекчи евентуална присъда, се казва още в коментар на медията. При сътрудничество с властите, присъдата й максимално може да е 5 години затвор, докато без него - 15. Следващото заседание на съда по нейното дело е на 12 декември.

По-рано Мария Бутина изискваше обвиненията от нея да бъдат снети. Според нейните думи, в американското законодателство не съществува ясно определение на понятието "работа за чуждестранно правителство". Припомняме, че Мария Бутина бе задържана във Вашингтон през юли 2018 г. Тя посрещна 30-ия си рожден ден в затвора.