Руските следствени органи заявиха днес, че са открили доказателства, че терористите, които убиха повече от 140 души при нападение в концертна зала в Подмосковието миналата седмица, са свързани с "украинските националисти". Макар да изложи естеството на предполагаемите доказателства, комитетът не ги публикува, предаде Ройтерс.

На свой ред Белият дом определи като "абсурд и пропаганда" руските обвинения и заяви, че е напълно ясно, че групировката "Ислямска държава" е "единственият отговорен" за атаката, съобщи още агенцията и Франс прес, цитирани от БТА.

Русия от самото начало обяви, че разследва украинска връзка в терористичната атака, въпреки че Киев отрича да е замесен, а екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за нападението.

Разкритиаята на Москва

"В резултат на работата със задържаните терористи, изучаването на техническите устройства, иззети от тях, и анализиране на информация за финансови транзакции, бяха получени доказателства за връзката им с украинските националисти", се казва в изявлението на Следствения комитет.

Посочва се още, че нападателите са получили значителни суми пари в брой и криптовалута от Украйна, както и че още един заподозрян, участвал във финансирането на терористите, е бил задържан.

Единадесет души бяха арестувани през първите 24 часа след терористичната атака, като осем от тях, включително четиримата заподозрени извършители, бяха изпратени в предварителния арест. Седем от тях са от Таджикистан, а един - от Киргизстан.

За четиримата предполагаеми преки извършители на атаката, се подозира, че може да са били под въздействие на наркотици, отбелязват ДПА и ТАСС. Но предстои експерти да установят това.

Руският президент Владимир Путин и Федералната служба за сигурност (ФСС) твърдят, без да представят доказателства, че Украйна и Западът стоят зад нападението, отбелязва Асошиейтед прес.

Украйна отрича да е замесена, а нейни представители твърдят, че Русия отправя обвиненията като претекст, за да ескалира инвазията си в съседната държава, посочва АП.

Кърби: Абсурд и пропоганда са руските обвинения

На брифинг пред журналисти говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че Съединените щати са предали на руските служби за сигурност писмено предупреждение за екстремистка атака срещу големи събирания в Москва, едно от многото предупреждения, които са били предварително предоставени на Кремъл.

"Пределно ясно е, че "Ислямска държава" е единственият отговорен за ужасяващата атака в Москва миналата седмица", заяви Кърби. "Всъщност САЩ се опитаха да помогнат за предотвратяването на тази терористична атака и Кремъл знае това", добави той.

Кърби говори малко след като руският Следствен комитет съобщи, че е открил доказателства, че четиримата стрелци, извършили нападението, са били свързани с "украински националисти" и са получили пари в брой и криптовалута от Киев.

Той определи руските обвинения срещу Украйна като "абсурд и пропаганда".

По думите му САЩ отправили към руските власти множество предупреждения за екстремистки нападения срещу концерти и големи събирания в Москва, включително писмено предупреждение на 7 март в 11:15 ч. до руските служби за сигурност.

САЩ предадоха "съгласно нормалните процедури и по установените канали, които са били използвани многократно преди това, писмено предупреждение до руските служби за сигурност", заяви Кърби.

Говител на ИДИЛ похвали атентата

Междувременно говорител на терористичната мрежа "Ислямска държава" похвали атаката, която тя извърши в концертна зала в Подмосковието на 22 март, при което бяха убити над 140 души, предаде Ройтерс.

Той е направил това изявление в предварително записано послание, качено в канала на ИД в "Телеграм". В него той се представя като Абу Хусайфа ал Ансари и призовава привърженици на ИДИЛ за вземат под прицел "кръстоносците" навсякъде, специално в САЩ, Европа и Израел.

"Призоваваме Бог да направи така, че да стигнете до Палестина, за да може да се борите там с евреите в една безкрайна регионална война", заявява още говорителят на привържениците на ИД.