Министерството на външните работи на Русия протестира пред Япония във връзка с действия на японски гражданин, който се опитвал да събира секретна информация за военния потенциал на Русия. Това съобщи ТАСС, като се позова на руското външно министерство.

"На 25 декември 2019 г., докато се опитваха да получат класифицирани материали за руския военен потенциал в Далечния Изток, руските правоохранителни органи във Владивосток задържаха японски гражданин", отбелязаха от МВнР.

От министерството изтъкнаха, че на японския гражданин бяха дадени 72 часа да напусне територията на Руската федерация. "На следващия ден японецът, който беше в Русия с журналистическа виза, замина за родината си", добави външното министерство.

"Пред акредитираните в Русия японски дипломати беше внесен протест срещу недопустимостта на тези действия. В руското Министерство на външните работи беше повикан съветник на посланика на Япония в Москва, на който бе връчена протестна нота във връзка с незаконните действия на японския гражданин", се казва в съобщението на министерството.