Президентът на Русия Владимир Путин предложи на Япония двете страни да сключат мирен договор до края на годината без предварителни условия.

Путин говори на пленарно заседание на Източния икономически форум във Владивосток. "Хайде да сключим мирен договор - не сега, но до края на годината - без никакви предварителни условия", предложи руският президент на японския премиер Шиндзо Абе, който се намираше в залата.

Япония и Русия не са подписвали мирен договор след Втората световна война заради спор върху суверенитета на тихоокеанския архипелаг, който Русия нарича Курилски острови, а Япония - Северни територии.

"След като подпишем договора, като приятели ще седнем, ще разговаряме и ще решаваме спорните въпроси", допълни Путин.

Той обясни, че изпращането на американски системи за противоракетна отбрана (ПРО) в Азиатско-Тихоокеанския регион тревожи Русия.

"Проблемите на сигурността са от голямо значение, обсъждаме всички тях, включително от позициите, които сега споменахте: естествено няма как да не ни тревожат много аспекти от военното сътрудничество в региона (Азиатско-Тихоокеанския, бел. ТАСС), включително придвижването на американски системи за противоракетна отбрана. Преговаряме за всичко това", посочи руският лидер.

По думите на Путин, и той самият, и премиерът на Япония Шиндзо Абе се стремят към сключване на мирен договор. "Според мен това е извънредно важно и в двустранните ни отношения, и от гледище да бъдат създадени благоприятни условия за развитие на ситуацията в света", добави той.

Путин нарече Япония естествен партньор на Руската федерация, с когото Москва има желание да развива пълноценни отношения.