Американската посланичка в Русия Лин Трейси е извикана в Министерството на външните работи, където й е връчен остър демарш с представяне на официална нота за несъвместимостта с дипломатическия статус на действията на първия и втория секретар на американското посолство в Москва Джефри Силин и Дейвид Бърнстийн. Това се казва в официално съобщение на руското външно ведомство.

Силин и Бърнстийн са обявени за персона нон грата, а Трейси е уведомена, че двамата имат срок от една седмица да напуснат територията на Русия.

От МВнР на Русия уточниха, че експулсират двамата американски дипломати, тъй като са били агенти "за връзка" на бивш руски служител, арестуван в началото на годината и заподозрян, че е предавал на САЩ информации за конфликта в Украйна.

"Тези лица са извършвали незаконна дейност, поддържайки връзка с руския гражданин Р. Шонов, обвинен в "конфиденциално сътрудничество" с чужда държава, на когото са били дадени задачи за финансово обезщетение, насочено към накърняване на националната сигурност на Руската федерация", пише още в съобщението на външното ведомство на Москва.

От там са категорични, че намесата на САЩ във вътрешните работи на Русия трябва да бъде прекратена.

"Руската страна очаква във Вашингтон да бъдат направени правилните изводи и САЩ да се въздържат от конфронтационни стъпки", допълват от МВнР.