Заместник-ръководителят на президентската администрация на руския президент Дмитрий Козак става главен преговарящ за Украйна, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В същото време украинският държавен глава Володимир Зеленски уволни началника на президентската администрация Андрий Богдан (негова досегашна дясна ръка) и на негово място постави главния преговарящ на Украйна с Русия Андрий Ермак, който е участник в преговорите във формат Нормандска четворка.

Изборът на Дмитрий Козак, който е от украински произход и който ще отговаря за развитието на отношенията на Москва с Киев, вероятно ще бъде възприет от политиците в Киев като поредно доказателство за лекото затопляне на отношенията между двете страни на фона на подновяването на мирния процес.

Козак - юрист по образование, роден в Украйна по времето на Съветския съюз - заема мястото на Владислав Сурков, смятан за архитект на принципа за "вертикалата на властта" на Владимир Путин, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Сурков бе възприеман от мнозина в Киев като привърженик на твърдата линия в отношенията с Украйна. Песков каза, че Сурков остава на работа в кремълската администрация, но не уточни на какъв пост.

Дмитрий Козак е съратник на Путин от 90-те години, още от работата им в кметската администрация на Санкт Петербург. След това той отговаря за кампанията за преизбиране на руския президент през 2004 г., а по-късно и за строителството на обектите за олимпиадата в Сочи през 2014 г.

Малко преди съобщението от Кремъл агенциите информираха за смяната на караула в президентството в Киев. Отива си близкият до олигарха Игор Коломойски - Андрий Богдан, а се издига ключовият съветник по външната политика на Зеленски и главен преговарящ с Русия - Андрий Ермак.

Отношенията между Москва и Киев се влошиха след анексията на Крим от Русия през 2014 г. и подкрепяния от Москва бунт на сепаратистите в Донбас, в Източна Украйна - конфликт отнел живота на близо 13 000 души. Русия отрича да играе каквато и да е роля в конфликта, отбелязват агенциите.

Русия и Украйна спорят за това как да бъдат приложени Минските споразумения за Донбас, между тях има сериозни разногласия и пълната нормализация на ситуацията все още е твърде далеч, отбелязва Ройтерс.