Русия си запазва правото да вземе ответни мерки при окончателното изтегляне на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Ако Съединените щати в крайна сметка окончателно се изтеглят от договора, "Москва си запазва правото на съответна реакция и ответни действия", посочи Захарова в предаване на телевизия Росия-1.

Излизането от договора е част от националната стратегия на Вашингтон за отказ от много поети международно-правни задължения в различни сфери, изтъкна Захарова и даде за пример отказа на САЩ от Договора за противоракетната отбрана, от екологични или хуманитарни задължения, каквито са имали например в ЮНЕСКО, както и от търговско-икономически и финансови задължения.

Американският президент Доналд Тръмп и държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обявиха днес, че от утре Вашингтон спира да изпълнява задълженията си по договора за ракетите с малък и среден обсег, а след половин година ще се изтеглят от него, ако Русия не започне отново да го изпълнява.

САЩ за първи път обвиниха Русия в неизпълнение на договора през юли 2014 г., припомня ТАСС.