Министърката на външните работи на Германия Аналена Бербок смята, че последните събития в Молдова повтарят огледално началото на конфликта между Русия и Украйна преди десетилетие, когато Москва анексира Кримския полуостров, предаде ДПА.

Изявлението ѝ бе по повод това, че вчера властите в молдовския сепаратистки регион Приднестровие поискаха от Русия да помогне за защитата му от според тях съгласувания икономически натиск от страна на молдовското правителство.

На така наречения Конгрес на приднестровските депутати от всички нива бе приета резолюция, в която се изразява съгласие регионът "да се обърне към Съвета на федерацията и Държавната дума на Русия (горната и долната камара на руския парламент) с искане за прилагане на мерки за защита на Приднестровието пред лицето на нарастващия натиск от страна на Молдова", съобщава БТА.

Бербок направи паралел със случилото се преди години в Украйна, когато руският президент Владимир Путин използва малочислени групи от хора за подготовка на пълномащабната си инвазия в съседната държава през 2022 г.

"Фиктивни референдуми и фиктивни процедури, които дестабилизират друга държава, са в разрез с международното право", заяви външната министърка на Германия. Тя каза, че в нейното министерство отдавна са наясно с външното дестабилизиране на Република Молдова. Бербок подчерта, че иска да подкрепи страната в правото ѝ на териториална цялост.

През 2014 г. Москва анексира украинския Кримски полуостров на Черно море след референдум, в който местните жители бяха попитани дали искат да се присъединят към Русия. Нито резултатите от референдума, нито анексирането на Кримския полуостров бяха международно признати.