Десетки хиляди хора протестираха в петък вечерта в унгарската столица Будапеща срещу решението на властите за помилване на обвинен за педофилия и срещу управлението на премиера Виктор Орбан, предадоха световните агенции и БТА.

Помилването засегна заместник-директор на детски дом. Той е бил осъден на над три години затвор през 2022 г. заради прикриване на педофилски действия на неговия шеф.

Преди митинга оставка подаде калвинисткият епископ Золтан Балог, глава на Унгарската протестантска църква. Той обяви решението си след извънреден църковен синод. Балог е приближен на Виктор Орбан. Според унгарски медии епископът е лобирал за помилване на провинилия се в педофилия заместник-директор на детския дом.

Това е третият приближен на Орбан, който подава оставка заради скандала в рамките на седмица. Първо оставката си подаде президентката Каталин Новак, която е помилвала виновника. После оставка подаде и правосъдната министърка Юдит Варга, за която доскоро се говореше, че може да оглави листата на партията на Орбан за евроизборите през юни и чието име беше забъркано в скандала.

Протестът в унгарската столица беше организиран по призив на културни дейци и на инфлуенсъри. Много от демонстрантите заявиха, че са дошли, за да разкритикуват "системата на Орбан".

Демонстрацията напълни с хора "Площада на героите". Това бе невиждана по мащаби мобилизация срещу Орбан за 10-те години, през които той управлява. Протестиращите заявиха, че са излезли на площада в защита на прозрачността, на човешкото достойнство и на жертвите на системата на Орбан.

Самият Орбан запази мълчание по скандала, но в събота ще произнее реч за състоянието на Унгария.