Политически трусове разтърсиха Унгария през изминалия уикенд. Президентката Каталин Новак, близък съюзник на Виктор Орбан, подаде оставка в събота в отговор на общественото възмущение, предизвикано от решението ѝ да помилва осъден за прикриване на сексуално насилие над деца.

Почти по същото време Юдит Варга, друг съюзник на министър-председателя, обяви "оттеглянето си от обществения живот" заради това, че е дала одобрението си за същото помилване като министър на правосъдието - пост, който тя напусна миналото лято, за да води кампанията за европейските избори. Подобен сценарий би бил немислим само преди няколко дни, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

"Направих грешка ... Днес е последният ден, в който се обръщам към вас като президент", каза Новак в събота вечерта в обръщение към сънародниците си, излъчено по държавната телевизия. Тя заяви, че се извинява "на всички, които съм обидила, и на всяка жертва, която е почувствала, че не я подкрепям".

"Помилването на този човек и липсата на обяснение може да са породили съмнения у хората относно нулевата толерантност към педофилията. По този въпрос обаче не може да има никакви съмнения", каза 46-годишната президентка, визирайки казуса с помилването, който коства поста й.

Скандалът е свързан със случай от април миналата година, когато Новак реши да помилва над 20 души преди посещението на папа Франциск в страната, сред които беше и заместник-директор на дом за деца, който помогнал на бившия директор да укрие престъпленията си. Директорът беше осъден на 8 години затвор за сексуално насилие над непълнолетни момчета в периода 2004-2016 г., а заместникът му получи присъда от над 3 години.

Миналата седмица новинарският сайт "444" съобщи първи за това помилване и страната беше обхваната от обществено недоволство. В петък вечерта пред президентския дворец се събраха демонстранти в отговор на призива на опозицията, а трима от съветниците на президентката Новак подадоха оставка от постовете си и се обявиха срещу нея, като някои от тях също призоваха тогава за нейната оставка, посочва в. "Файненшъл таймс".

Унгарските опозиционни партии настояха също за оставката на Новак, която е близък съюзник на консервативния премиер Виктор Орбан и беше министър на семейните въпроси в кабинета му, посочва Ройтерс.

След избухването на скандала Каталин Новак, която бе в Катар, за да присъства на мача на Унгария срещу Казахстан на Световното първенство по водна топка, побърза да се върне в Будапеща.

Едва пристигнала със самолета си в Будапеща, тя обяви, че подава оставка от поста си, който зае през март 2022 г.

"Нещата се случиха много бързо: първо се оттегли Новак, а после Варга. Ние обаче знаем, че в Унгария не може да се вземе нито едно важно решение, без то да е било одобрено от Виктор Орбан", коментира във "Фейсбук" евродепутатката Анна Донат от малката либерална партия "Импулс". "Той трябва да поеме отговорност и да обясни какво се е случило ..., това е неговата система", добави тя.

Осъзнавайки потенциално опустошителното въздействие на скандала, който засяга самата същност на заявената от него политика за "защита на децата", премиерът Орбан обяви в четвъртък, че иска да преразгледа Конституцията, за да изключи възможността за помилване на престъпници педофили.

Оттеглянето на Новак и Варга лишава управляващата партия ФИДЕС от две от най-видните ѝ политически фигури, посочва "Файненшъл таймс".

От ФИДЕС заявиха, че оставките им са "доказателство, че в десницата грешките носят последствия, каквито в левицата липсват дори за престъпления".

Орбан е на власт от 2010 г. насам, като спечели четири последователни мандата. Той разшири контрола си върху повечето сфери на живота в Унгария по пътя към формирането на така наречената "нелиберална демокрация".

Най-голямата опозиционна партия в Унгария, Демократичната коалиция, призова за преки избори за излъчване на заместник на Новак. При сегашния изборен процес на непреки избори обаче Орбан може да използва голямото си парламентарно мнозинство, за да повлияе на избора на нов президент, отбелязва "Файненшъл таймс".

Каталин Новак, временно заместена след оставката си от председателя на парламента Ласло Ковер, беше обявена миналата година от сп. "Форбс" за най-влиятелната жена в унгарския обществен живот, посочва АФП.

Родена в южния град Сегед, Новак е завършила икономика и право. Учила е последователно в Института за политически науки в Париж и в бившото Националното училище по администрация също във Франция. Тя владее свободно френски език и през 2019 г. бе обявена за кавалер на френския Орден на почетния легион.

Назначена за държавен секретар по въпросите на семейството и младежта през 2014 г., Новак, която има три деца, за първи път оглави министерство през 2020 г. Задачата на Новак като министър на семейните въпроси беше да спре демографския спад в страната чрез политики, насърчаващи демографския растеж, а самата тя заяви, че Унгария не иска "нито имиграция, нито подмяна на населението".

С нейното оттегляне от президентския пост унгарският политически пейзаж вече е доминиран главно от мъже, като се има предвид, че от средата на 2023 г. в 16-членния кабинет на Виктор Орбан няма нито една жена, отбелязва АФП.