Президентката на Унгария Каталин Новак обяви, че подава оставка в обръщение към нацията по държавната телевизия, съобщи Ройтерс.

Решението й идва, след като бе подложена на нарастващ натиск заради помилването на мъж, осъден като съучастник при прикриването на случай на сексуално насилие в дом за деца. Вчера най-малко 1000 души протестираха в столицата на Унгария с искане за оставката на президентката. 

"Направих грешка...Днес е последният ден, в който се обръщам към вас като държавен глава", заяви Каталин Новак. 

През април миналата година президентката на Унгария помилва над 20 души преди посещението на папа Франциск в страната. Сред тях беше и заместник-директор на дом за деца, който помогнал на бившия директор да укрие престъпленията си.

Той беше осъден на 8 години затвор за сексуално насилие над непълнолетни момчета в периода 2004-2016 г., а заместникът му получи присъда от над 3 години.

Унгарските опозиционни партии също настояваха оставката на Новак, която е близка до консервативния премиер Виктор Орбан и е бивш министър на семейните въпроси в кабинета му.

Тя каза във вторник, че никога не би помилвала педофил, включително и в този случай. Новак посочи, че причината зад решението ѝ не е публична и всички помилвания водят до разногласия по своето естество.