Вярно е, че има натиск за конституционните промени, но няма да отстъпя дори на милиметър, защото не става дума за злоба, а за защита на държавните интереси, каза в интервю за Канал 5 председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от кореспондент на БТА в Скопие.

Мицкоски посочи, че ВМРО-ДПМНЕ е заявила позицията си още през 2022 г. и оттогава нищо не се е променило. Той каза, че още на 28 април миналата година е предложил на правителството на Северна Македония формиране на екипи, които да преговарят с България и включването на представители на ВМРО-ДПМНЕ, които ще работят безвъзмездно, а на срещата за предложената от ЕС преговорна рамка представители на опозиционната партия са представили аргументите си, но не са били чути.

Председателят на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония заяви, че ВМРО-ДПМНЕ няма да участва в работната група за предложенията за промяна на конституцията, а проблемът е и в преговорната рамка. По думите му е много важно представителите на международната общност да гарантират, че България никога повече няма да блокира Северна Македония.

"В противен случай, с промяната на конституцията, ще станем вечни преговарящи, въпреки че в някои области сме много по-напред от някои страни членки на ЕС. Моята позиция по конституционните промени е кристално ясна и непроменлива. Нямам намерение да приемам промени в конституцията при тези условия. Не знам дали ще има конституционни промени при следващ състав на парламента, но знам едно - че няма да мръдна и милиметър, ако нашият план не бъде изпълнен. Всеки трябва да знае това. Ако България ни наложи вето, без да има инструмент в ръцете си, можете да си представите сега, след като имаме документ (преговорната рамка), какво ще се случи", заяви Мицкоски.