Главният преговарящ за Европейския съюз Мишел Барние опроверга британския премивер Тереза Мей за споразумение за финансовите услуги, пише британския вестник Daily Express, цитиран от Фокус.

Правителствени източници твърдяха, че са постигнали споразумение по всички аспекти на бъдещото партньорство по услугите и обмена на данни. Съгласно споразумението на фирмите за финансови услуги в Обединеното кралство ще бъде гарантиран достъп до европейските пазари, докато британските финансови правила останат в съответствие с Европа В това, което би било смятано за победа на министър-председателя, в докладите се казва, че няма да могат да откажат достъп до своите пазари, без да се консултират предварително с независим арбитражен комитет и да осигурят период на предизвестие, по-дълъг от 30-те дни, които понастоящем са налице.

На своята страница в социалната мрежа "Туитър" преговарящият Мишел Барние заяви: "ЕС може самостоятелно да предоставя и оттегля еквивалентността на някои финансови услуги. Както и с други трети страни, ЕС е готов да поддържа тесен регулаторен диалог с Обединеното кралство при пълно зачитане на автономията на двете страни. Така нареченото споразумение за еквивалентност често се използва от ЕС, но не се простира до настоящите желания на Великобритания.

При сегашната си употреба достъпът до пазара може да бъде отменен едностранно само с едномесечно предизвестие. Споразумението на Великобритания ще се счита за "подобрена еквивалентност", тъй като въпреки подписването на правилника за финансовите услуги в Брюксел, държавата ще получи дълъг период на предизвестие, преди да бъде отменен достъпът, ако има отклонение в стандартите.

Неговото управление ще трябва да попадне в рамките на по-широк търговски договор, който ще позволи на Обединеното кралство и на ЕС да променят или да определят нови регламенти, но само когато се консултират помежду си.

Ако Брюксел реши, че правилата на Обединеното кралство вече не са еквивалентни на собствените му правила, ЕС би могъл да уведоми Великобритания за своето решение да откаже достъп до пазара на базирани в Обединеното кралство фирми.