Главният преговарящ на Евросъюза за Брекзит Мишел Барние съобщи в свой пост в Туитър, че е дал положителна проба за коронавируса.

69-годишният Барние допълни, че е в добро състояние и с добър дух и следва дадените му препоръки, като е под стриктна изолация вкъщи. Екипът му е сложен под карантина.

"Резултатът от теста ми е положителен. Чувствам се толкова добре, колкото е възможно. Към всички, които са заразени и за тези, които са под карантина - ще преминем през това заедно", написа главният преговарящ на ЕС за Брекзит.

В сряда Мишел Барние и екипът му трябваше да проведат втори кръг преговори с Великобритания за търговските отношения, но пандемията от коронавируса наложи отмяната им.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще бъде изследвана за вируса, след като стана ясно, че Барние е заразен, съобщи по-късноговорител на комисията. Той отбеляза, че засега тя няма признаци на заболяването.

Фон дер Лайен се е срещала с Барние за последен път преди около две седмици, уточни говорителят. По неговите думи всички служители на ЕК, които са били около Барние, са били посъветвани да предприемат необходимите мерки. Засега работата продължава нормално.

Преговорите между ЕС и Великобритания за бъдещите отношения продължават, каза по-късно друг говорител на ЕК. 

Той отбеляза, че двете страни вчера са представили писмените си преговорни становища. Сега становищата са подложени на оценка.

 По неговите думи преговорите може да продължат, дори в епидемична обстановка, стига британската страна да има желание. Преговорните екипи остават постоянно във връзка, добави говорителят. 

Междувременно Белгия е регистрирала 309 нови случая на заболяването в сряда, съобщи днес говорител на здравното министерство. Така заразените в страната вече са 1795 души.

Вчера 7 души са починали и така жертвите на коронавируса в кралството вече са 21.