Министерството на правосъдието на САЩ поиска от съд във Флорида да попречи на експрезидента Доналд Тръмп да публикува класифицирани документи, предоставени на правния екип, който го защитава срещу обвиненията за неправилно боравене със секретни материали, съобщи агенция ДПА, цитирана от БТА.

Прокурорите твърдят, че част от тази информация е свързана с текущо разследване, засягащо предполагаеми дейности на 45-ия президент. Информацията може да се отнася до хора, на които все още не са повдигнати обвинения.

Министерството иска заповед на съда, забраняваща материалите по делото на Тръмп "да се разкриват пред обществеността или новинарските медии, както и да не се разпространяват в която и да е новинарска или социална медийна платформа" без одобрението на съда. В документацията на Министерството на правосъдието се посочва, че Тръмп все още ще има достъп до документацията, която съхранява в имението си Мар а Лаго, което беше претърсено от федерални агенти през август.

Ако заповедта бъде издадена, 31 документа, свързани с делото, ще бъдат достъпни за 77-годишния обвиняем, когато той е придружен от адвокати.

"Обвиняемите могат да си водят бележки относно материалите за разкриване, но тези бележки трябва да се съхраняват на сигурно място от адвоката на защитата", пише Министерството на правосъдието на САЩ.

Тръмп беше изправен пред съд в южната част на Флорида, за да отговаря по 37 обвинения, които включват нарушаване на Закона за шпионажа от 1917 г. Бившият президент, който е и фаворит да спечели кандидатпрезидентската номинация на Републиканската партия за изборите през 2024 г., не се признава за виновен. Той използва социалните медии и изявите си по кабелни телевизии, за да твърди, че е жертва на "лов на вещици", като същевременно се опитва да насочи вниманието към политическите си съперници.

Искането на министерството на правосъдието ще бъде разгледано от съдия Брус Рейнхарт, който одобри първоначалното претърсване на имението на Тръмп.