Министърът на извънредните ситуации на Русия Евгений Зиничев загина по време на учение в сибирския град Норилск. Това съобщи днес неговото ведомство, предаде ТАСС.

"С прискърбие съобщаваме, че при изпълнение на служебния си дълг, по време на пребиваване в Норилск на междуведомствено учение за защита на арктическата зона от извънредни ситуации, спасявайки човешки живот, трагично загина главата на МИС Евгений Зиничев", заявиха от министерството.

Мащабното учение в арктическата зона започна вчера, като от руското ведомство съобщиха, че ще бъдат отработени 12 сценария на ликвидиране на извънредни ситуации по вода и на суша. Подробности за смъртта на 55-годишния генерал не се съобщават. Последното съобщение на пресслужбата на МИС е от 8 септември, като в него се съобщава, че Евгений Зиничев е в Красноярска област, където в рамките на работна визита ще провери строителството на новата противопожарна служба в Норилск.

По неофициална информация в руските медии обаче министърът е изгубил живота си, след като е паднал от скали, опитвайки се да спаси оператор от снимачната група на учението, който също е загинал. 

Евгений Николаевич Зиничев оглави Министерството на извънредните ситуации на Русия през 2018 г. Той е роден на 18 август 1966 година в Санкт Петербург. От 2006 до 2015 г. работи в личната охрана на президента на Русия, която съпровожда Владимир Путин при работни посещения в страната и чужбина. 

От 2015 г. ген. Зиничев оглавява управлението на Федералната служба за сигурност в Калининградска област, а година по-късно Путин го назначава за временно изпълняващ длъжността губернатор на Калининград. Остава на поста само няколко месеца и през октомври 2016 г. Евгений Зиничев е назначен за зам.-директор на Федералната служба за сигурност. 

През декември 2018 г. с указ на руския държавен глава, Зиничев е назначен за министър на извънредните ситуации и е произведен в чин генерал-полковник. В края на миналата година Евгений Зиничев е повишен в армейски генерал.