Идеята на френския президент Еманюел Макрон на опустошената от пожара катедрала "Нотр Дам" да бъде поставен модерен шпил, доведе до спречкване сред високопоставени лица, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Министърът на културата Франк Ристер скастри генерала от запаса, когото Макрон назначи начело на проекта, след като той каза, че главният архитект "трябва да си затваря устата".

Вместо модернистичното предложение, архитект Филип Вилньов иска да бъде построено копие да готическия шпил, изгорял с покрива през април. По-голямата част от французите подкрепят тази идея, показа проучване на общественото мнение.

Ген. Жоржелен обаче реагира гневно вчера, когато депутати го попитаха за казаното от Вилньов, че изграждането на копие на шпила от 19-и век ще бъде и по-бързо.

"Що се отнася до главния архитект на паметника, вече няколко пъти му обясних да си затваря устата, за да може да се движим напред и да правим най-добрия избор за Париж, "Нотр Дам" и света" - каза Жоржелен вчера пред комисията по култура на Националното събрание.

Министър Ристер заяви в Туитър днес, че коментарите на генерала "не са приемливи". "Уважението е основна ценност в нашето общество - написа той. - След като сме на обществена длъжност, трябва да даваме пример".

На 15 април пожар опустоши катедралата, която е сред най-посещаваните в Европа. Кулата-стрела рухна, а част от покрива изгоря. Президентът Макрон даде 5-годишен срок за възстановяване на катедралата, но специалистите са скептични, че това време ще стигне.

Съвсем наскоро се разбра, че китайски експерти ще участват в реновацията на "Нотр Дам". Това стана ясно след подписването на споразумение от правителствата на двете страни по време на визитата на френския президент Еманюел Макрон в Китай.

"Китай и Франция ще посочат през 2020 г. условията и китайските експерти за това сътрудничество", съобщи Синхуа. "Китайски експерти ще бъдат изпратени възможно най-бързо, за да участват заедно с френските екипи в реновацията на място."

Не се уточнява какъв ще е приносът на китайските експерти за реновацията на катедралата.