Президентът на Република Сръбска Милорад Додик назначи бившия шеф на сръбското разузнаване и бивш силов министър Александър Вулин за член на Сената на Република Сръбска, съобщи босненската сръбска телевизия РТРС. Вулин е смятан за дясната ръка на Вучич, предава БТА.

"Привилегия и чест да бъда член на Сената на Сръбска", каза Вулин, който до неотдавна бе ръководител на сръбската разузнавателна агенция БИА, но подаде оставка във връзка с наложените му от САЩ санкции. Преди това Вулин бе министър на вътрешните работи в сръбското правителство, а в предишното правителство бе министър на отбраната.

"Благодарен съм на президента на Република Сръбска Милорад Додик за привилегията да стана член на Сената на Република Сръбска и, което е по-важно, да стана част от живота и историята на Република Сръбска", заяви пред телевизия РТРС новоназначеният сенатор.

"Да бъда част от свободната Република Сръбска, земята на моите предци, е възможност, която се дава веднъж в живота", каза Вулин.

Сенатът на Република Сръбска е консултативен орган на висшите институции на Република Сръбска. Той се състои от 55 членове, назначени от президента.

В същото време именно граждани на Република Сръбска са пристигнали в Сърбия, за да участват в изборите неправомерно, обвиняват от дни наред опозицията, която твърди, че по този начин изборите в Белград са им били откраднати от управляващата партия на Вучич.

Здравко Понош, кандидат от листата на опозиционната "Сърбия срещу насилието", заяви, че "на Вучич не му остава много и ще свърши в пропастта".

Вучич отговори, че не се страхува от заплахите, отправени към него от представители на опозицията, и че никога няма да се укрие, защото, както каза, той е избран от народа, съобщи Танюг. Президентът каза, че разбира опозицията, но не му е ясно с какво го заплашват.

Снимка: БТА/AP Photo/Darko Vojinovic,

Сръбският президент се зарече, че няма да позволи на опозицията, обединена около коалицията "Сърбия срещу насилието", да открадне волята на народа и посочи, че няма нищо по-важно от това.

"Няма да позволим да откраднат волята на народа. Няма нищо по-важно. Волята на народа е свещена. Vox populi, vox dei. Гласът на народа е гласът на Бога. Няма да им позволим да крадат", каза Вучич пред телевизия Пинк, цитира го БТА.

Сръбската прогресивна партия на Вучич, според резултатите на Републиканската избирателна комисия, спечели 46,72 процента от гласовете на предсрочните парламентарни избори на 17 декември. Партията на Вучич победи с малка преднина на местните избори в Белград, където опозицията смята, че е спечелила, но изборите са били откраднати чрез множество злоупотреби.

Лявоцентристката коалиция "Сърбия срещу насилието" призова за протести заради съмнения в редовността на проведените на 17 декември избори, а през последните два дни част от дясната консервативна опозиция се присъедини към исканията за анулиране на изборите, предимно в Белград.

Исканията на опозицията бяха подкрепени с протестни митинги от неформалната група "Борба-Студенти срещу насилието", която тази седмица на два пъти блокира министерството на държавната администрация и местното самоуправление с искане за достъп до избирателния списък заради съмнения за хиляди регистрирани избиратели фантоми. Студентската организация планира да блокира за 24 часа града в петък, а в събота да се присъединят към демонстрацията на общественици и интелектуалци, които подкрепят опозицията.

Снимка: БТА/AP Photo/Darko Vojinovic