Бизнесменът Даниел Нобоа победи на втория тур на президентските избори в Еквадор, съобщи Ройтерс, на която се позова БТА. Съперникът му, представителката на левицата Луиса Гонсалес, призна поражението си и поздрави Нобоа за победата му.

При преброени повече от 90 процента от бюлетините Нобоа получава над 52 процента от гласовете.

На първия тур през август Гонсалес беше на първо място с почти 34 процента, но 35-годишният Даниел Нобоа изненадващо зае второ място с 24 процента.

Даниел Нобоа е син на Алваро Нобоа, който е най-богатият човек в Еквадор благодарение на конгломерата, който той основа и който се занимава с отглеждане и търговия с банани - основната култура, която се отглежда в страната. В момента към групата принадлежат над 128 компании в десетки страни.

Нобоа-старши безуспешно се кандидатира за президент пет пъти.

Политическата кариера на Даниел Нобоа започна през 2021 г., когато той спечели място в парламента и оглави комисията по икономическо развитие, припомня Асошиейтед прес. Получилият образованието си в САЩ бизнесмен основа компания за организиране на събития на 18-годишна възраст, а по-късно се присъедини към корпорацията на баща си, в която заемаше ръководни постове в сферата на логистиката и търговията.

Отиващият си президент Гийермо Ласо свика предсрочни избори през май, когато разпусна законодателната власт, за да избегне импийчмънт. Победителят ще заема президентския пост само до 2025 г, когато ще бъдат редовните избори.