Полицията в Холандия започна разследване, след като микробус се вряза нарочно в офиса на водещия холандски ежедневник De Telegraaf рано тази сутрин. В сградата е възникнал пожар, но инцидентът се е разминал без жертви и пострадали, предава AFP, цитирана от "Фокус".

"Тази сутрин, в около 4:00 сутринта (06:00 българско време) микробус за доставки се е врязал във фасадата на издателска къща в Басисвег" в Амстердам, съобщиха от правозащитните органи чрез Туитър. В сградата се помещава централата на De Telegraaf, който се занимава основно със спорт, криминалния свят, слухове и известни личности. От полицията са убедени, че това е бил умишлен акт, но никой не е наранен и водачът на микробуса е успял да избяга. В момента извършителят е издирван от властите. При сблъсъка ванът е избухнал в пламъци, но противопожарната служба е пристигнала светкавично на мястото на инцидента и е потушила възникналия пожар.

"Няма да позволим да бъдем сплашени", заяви главният редактор Паул Янсен, като добави, че е твърде рано да се спекулира кой стои зад инцидента. От изданието добавиха, че микробусът не е успял да пробие вътре в приземното помещение, тъй като прозорците са специално армирани.

"Франс прес" свързва случая с друг инцидент от четвъртък миналата седмица, когато отново в района на Амстердам мъж стреля с противотанково оръжие срещу сграда, в която също се помещават редакции на медии в Слотердийк. По случая е арестуван 41-годишен мъж, но обвиненията срещу него няма да са прекалено тежки, защото не е причинил наранявания.