Няколко десетки мигранти влязоха днес в сблъсъци с босненската полиция при опит да пресекат незаконно границата със съседна Хърватия, която е членка на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Крещейки "Отворете границите!", мигрантите пробиха полицейския кордон, преди да бъдат спрени от друг край граничния пункт Малевац. Сблъсъците продължиха, след като мигрантите блокираха граничния пункт.

Няколко души бяха ранени в схватките, когато мигрантите отказаха да се изтеглят и блокираха движението.

"Ние сме бежанци. Искаме да напуснем тази страна", заяви един иранец.

Хърватската полиция съобщи, че е сложила ограда от хърватската страна на границата, за да попречи на мигрантите да влязат. Зад оградата е формиран полицейски кордон, 8 полицейски коли са паркирани пред граничния пункт, а отгоре кръжи хеликоптер. Двама полицаи са били леко ранени с камъни, хвърляни от мигранти, а полицаите са използвали сълзотворен газ и палки, за да ги отблъснат, предаде Ройтерс, позовавайки се на очевидец. Една жена е била ранена в главата и е откарана в болница заедно с ранен мъж.

Хърватският премиер каза пред журналисти, че на границата ще бъдат изпратени подкрепления, и обеща, че полицията ще защитава границата при пълно зачитане на международните и хърватските закони и хуманитарните норми.

Босненската полиция също така забрани на около 100 мигранти да слязат от влак, който пристигна в района рано тази сутрин. Властите организираха връщането им в мигрантски център в Сараево. Полицията върна обратно и автобуси с мигранти.

"Всяко увеличаване на броя на мигрантите без подходящ подслон представлява потенциална заплаха за сигурността", каза полицейският комисар Муйо Коричич.

Хиляди мигранти се намират в Северозападна Босна, от където правят опити да преминат границата с Хърватия и да продължат към други страни от ЕС. Много от тях спят в палатки или на открито. Местни жители организираха протести с настояване властите да осигурят на мигрантите по-хуманни условия.

Неотдавна бе съобщено за опит да се пробие пореден балкански маршрут - от Черна гора в Хърватия през адриатическия курорт Дубровник.

Около 7000 мигранти пък са блокирани в Сърбия, след като съседните членки на ЕС - Хърватия и Унгария, затвориха границите си за мигранти.