Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Съединените щати се противопоставят на стъпките за нормализиране на отношенията между Турция и Сирия, макар че не са го заявили пред турските си събеседници, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

"От страна на САЩ не са дошли питания за това защо се срещаме с тях (сирийците) или какво се случва. Както разбираме обаче, те са против такава нормализация", каза Чавушоглу, добавяйки, че това става ясно и от изказване на говорител на американското външно министерство. По думите му обаче "САЩ трябва да видят, че следваната от тях с години политика не е дала резултат".

"В крайна сметка тази гражданска война трябва да бъде прекратена. Ние казваме, че начинът за постигането на това няма да бъде за сметка на опозицията", подчерта той.

По думите на турския външен министър целите в Сирия се отнасят до установяването на трайна стабилност, мир, прекратяване на тероризма, запазване на териториалната цялост и сигурността на границата.

Засега няма определена точна дата за планираната среща през втората половина на януари между Турция и Сирия на равнище външни министри, каза още турският първи дипломат. Очаква се въпросната среща да се състои в Москва, посочи той, добавяйки, че руснаците са предложили дата за разговорите, която обаче не е била удобна за графика на турската страна.

Чавушоглу предупреди същевременно, че срещите в тристранен формат между Анкара, Москва и Дамаск като тази, която се състоя миналия месец, са част от процес и няма да приключат с еднократни разговори.

"Не бива да се очаква на едно тристранно заседание да бъдат взети всички решения относно Сирия. Всичко това са реални стъпки както към установяване на доверие, така и към конкретизиране на сътрудничеството по чувствителни въпроси през следващия период", поясни той.

Министърът изтъкна още, че както Турция, така и други държави трябва да се ангажират със сирийския режима за безопасното завръщане на сирийците. По думите му това мнение се споделя и от други държави.

"Важни са сигурността, връщането на изоставеното имущество, това какви възможности ще им бъдат предоставени, когато се завърнат. Важно е образованието, образованието на децата, важно е здравеопазването, важно е осъществяването на проекти за създаване на работни места... Ето защо е важно ангажирането на международната общност с режима. Режимът заявява, че иска да сътрудничи за връщането на сирийците", каза още Чавушоглу.

Министърът съобщи, че на 17 януари му предстои посещение в САЩ, където ще има много срещи, включително с колегата си Антъни Блинкън.