Германският канцлер Ангела Меркел изказа днес подкрепа за Еманюел Макрон след мерките, които френският президент обяви за справяне с кризата с "жълтите жилетки", съобщи Франс прес, цитиран от БТА.

"Той направи някои предложения, които обмисли добре, за да отговори на оплакванията на хората", каза Меркел пред журналисти след края на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Тя каза, че политическата програма на Макрон е "добра за Франция и особено за намаляването на младежката безработица". Според нея френският президент ще успее да изпълни програмата си за реформи успоредно с обявените в понеделник мерки.

Серията от извънредни мерки ще струват 10 милиарда евро на Франция и заради тях френският дефицит може да надвиши максимално допустимия праг в ЕС от 3 процента от БВП.

Меркел заяви по темата с движението на "жълтите жилетки", че правото на протест е част от демокрацията, но това не означава, че трябва да бъде използвано насилие.

В същото време френският президент Еманюел Макрон апелира за спокойствие и ред преди обещаните утре от движението на "жълтите жилетки" нови протести, предаде Асошиейтед прес.

"Не смятам, че нашата демокрация може да приеме окупирането на обществена собственост и проявите на насилие", белязали протестите миналите няколко съботи, особено в центъра на Париж, каза президентът

"Нашата страна се нуждае от спокойствие, от ред, за да функционира отново нормално", заяви Макрон след срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел. Той каза, че е чул тревогите на протестиращите и е защитил обещанията си да ускори данъчните облекчения.

Макрон отхвърли призивите да подаде оставка, отправени от някои протестиращи.

По повод Брекзита френският президент каза, че е време британският парламент да каже ясно дали приема споразумението за излизането на Великобритания от ЕС, посочва ДПА.

Имаме споразумение, единственото и най-доброто възможно, и не можем да го предоговаряме. Можем обаче да го доуточним и да успокоим притесненията, каза Макрон, цитиран от Франс прес.