Германската канцлерка Ангела Меркел заяви в Ливан, че условията в Сирия още не са подходящи за завръщане на бежанците - проблем, който предизвика спор между ливанския външен министър и агенцията на ООН за бежанците, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По данни на ООН в Ливан има около един милион бежанци, което е близо една четвърт от населението на страната. Според ливанското правителство бежанците са 1,5 милиона и то иска те да започнат да се връщат в райони на Сирия, където боевете са приключили.

Мнението на международната общност е, че все още не е безопасно за бежанците да се завърнат в Сирия.

Меркел е в Ливан в навечерието на две ключови срещи на върха на ЕС по въпросите з миграцията - и двете в Брюксел - едната тази неделя, в която ще участват засега 16 страни, а другата на 28-29 юни с всички държави-членки.

"Искаме да помогнем да се намерят решения в Сирия, за да има завръщане на бежанците. Нужни са по-безопасни условия, за да стане едно такова завръщане възможно", заяви Меркел на пресконференция в Бейрут с ливанския премиер Саад Харири.

Германия е приела стотици хиляди сирийски бежанци и Меркел е под натиск у дома заради миграционната си политика и има опасност този проблем да подкопае управляващата коалиция, отбелязва Ройтерс.

Този месец ливанският външен министър Джебран Басил обвини Върховния комисариат на ООН за бежанците и редица страни, че възпират завръщането на сирийците в родината им. Той нареди да се замрази разглеждането на молби от агенцията на ООН за бежанците за разрешителни за пребиваване на неин персонал в Ливан и заплаши с още мерки срещу тях.

Върховният комисариат на ООН за бежанците отрича да спира сирийците от завръщане в страната им и заявява, че подкрепя завръщанията, когато е безопасно.

Ливан е третата най-задлъжняла страна в света - дългът му е над 150 процента от БВП. През април страните донори обещаха над 11 милиарда долара инвестиции в Ливан за инфраструктурни проекти, но искат правителството да предприеме реформи за намаляване на дълга и създаване на по-добра инвестиционна среда.

Меркел бе придружена от бизнес делегация, която да проучи как германски фирми могат да участват в инфраструктурните проекти.

"В политическите ни разговори посочихме, че Германия може да участва в проектите, но Ливан трябва да се реформира, за да стане по-привлекателен за тези инвестиции", каза Меркел.

По официални данни в Ливан има 164 бежанци на 1000 жители. В Германия този показател е 12 на хиляда. БВП на Германия е четири по-голям от този на Ливан, отбелязва ДПА.

"Ние в Ливан искаме сирийците да се завърнат в страната си достойно", заяви премиерът Харири на съвместната пресконференция с Меркел и добави, че Ливан няма да обърне гръб на мигрантите