Германската канцлерка Ангела Меркел определи като неприемливо използването на бежанците на границата с Беларус за оказване на натиск над Полша и други страни от ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Меркел заяви вчера на пресконференция във Варшава, че очаква това да е последното й посещение в страната преди края на мандата си като канцлер. Тя призова Беларус, както и Полша, да помогнат на хората, намиращи се в тежко хуманитарно положение на границата между двете страни.

Германската канцлерка подчерта, че смята за напълно неприемливи "подобни хибридни атаки", използващи хората, които се опитват да достигнат ЕС. Тя напомни, че това е и посланието, което е предала на руския президент Владимир Путин на неотдавнашната им среща.

Литва, Латвия и Полша отбелязаха през последните месеци нарастване на броя на пристигащите от Беларус иракчани, сирийци, афганистанци и африканци. Трите страни от ЕС обвиняват Минск, че изпраща бежанците през границите им и определят това като елемент от "хибридна война" срещу ЕС.

Меркел направи това изявление на съвместна пресконференция с полския премиер Матеуш Моравецки след преговори, на които двамата лидери обсъдиха годишнината от 11 септември, кибератаките и проблемите на сигурността, свързани с развитието на ситуацията в Афганистан. В хода на разговора са били засегнати и европейски въпроси като климатичната политика и текущия спор между Варшава и Брюксел за полската съдебна реформа.

Очаква се Меркел да се оттегли от канцлерския пост след избори, насрочени за по-късно този месец.

Моравецки заяви, че въпреки някои разногласия, полско-германските отношения са се развили по време на управлението на Меркел и подчерта значението на двустранните икономически връзки.

Германската канцлерка призова спора между Европейската комисия и полското правителство да бъде решен чрез диалог, отбелязва ДПА.