Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че сега има повече нужда от съхраняването на НАТО, откогато и да било. Канцлерът подчерта, че Германия ще изпълни задължението да увеличи военните си разходи до 2030 година.

"В наш интерес е да съхраним НАТО, повече от времето на Студената война", каза Меркел в германския парламент.

Седмица преди срещата на НАТО в Лондон Меркел произнесе дълга реч пред германските депутати в подкрепа на алианса, основан през 1949 г. и обявен от френския президент Еманюел Макрон за изпаднал в състояние на "мозъчна смърт", отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Според Меркел НАТО е организация, която в продължение на 70 години гарантира свободата и мира, отчасти благодарение на "нашите американски приятели".

Тя напомни за приноса на НАТО за стабилизирането, след края на Студената война, на Балканите и в Афганистан.

Във връзка с необходимостта от единство в НАТО канцлерът изтъкна, че членството на Турция в НАТО трябва да бъде съхранено.

"Да, Турция е сложен партньор, но членството й в НАТО трябва да бъде запазено вече само по геостратегически причини", категорична бе Меркел. Намирането на политическо решение на конфликта в Сирия е невъзможно без Русия и Турция, подчерта германската лидерка.

"Европа засега не може да се защитава сама, ние зависим от трансатлантическия алианс, важно е да работим за този алианс и да поемаме повече отговорности", заяви още Меркел, която посвети на НАТО съществена част от речта си за федералния бюджет за 2020 г.

Правителството на американския президент Доналд Тръмп често критикува Берлин, че не харчи достатъчно средства за НАТО и военни разходи, припомня ТАСС. Именно по този повод той заяви на срещата си българския премиер Бойко Борисов, че страната ни е за пример на Германия, след като разходите ни за отбрана достигнаха 3% от Брутния вътрешен продукт след покупката на изтребителите F-16.