Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще направи на 11 януари работно посещение в Русия по покана на руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

В съобщението на пресслужбата на Кремъл се казва, че ще бъдат обсъждани актуални въпроси на международната политика, включително "ситуацията в Сирия и Либия, засилването на напрежението на Близкия изток в резултат на американския удар по летището на Багдад на 3 януари", както и уреждането на конфликта в Украйна.

"Въпросите по разрешаването на украинския конфликт ще бъдат разгледани и в контекста на прилагането на Минските договорености от 2015 г. и споразуменията, постигнати на срещата на върха в нормандски формат на 9 декември 2019 г. в Париж", добави Кремъл.

Ситуацията в Близкия изток беше сериозно влошена, след като Пентагонът съобщи на 3 януари за операция, при която беше убит генерал Касем Солеймани, командир на иранските специални части Ал-Кудс от Ислямския революционен гвардейски корпус (IRGC). Ракетният удар по автоколона, в която се е придвижвал генералът, беше нанесен със заповед на президента на САЩ Доналд Тръмп. Според американската администрация операцията имала отбранителен характер, тъй като била насочена към защита на американските военни, разположени в Близкия изток, отбеляза ТАСС.

Иранският Върховен съвет за национална сигурност обеща отмъщение за убийството на Солеймани. Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антъни Гутериш нарече нападението "проявление на тероризма от страна на САЩ".

Срещата на върха в "нормандски формат" с участието на лидерите на Германия, Русия, Украйна и Франция се проведе в Париж на 9 декември 2019 г. Един от резултатите от преговорите беше решението за размяна на затворници в Донбас на принципа "всички срещу всички" преди края на годината. Участниците в срещата на върха обещаха да осигурят пълно и всеобхватно прекратяване на огъня до края на 2019 г., а също така се съгласиха да подкрепят споразумението в рамките на контактната група за уреждане в източната част на Украйна за три допълнителни зони за разделяне на жива сили и въоръжение в зоната на конфликта до края на март 2020 г.

Първият голям обмен на задържани лица между "републиките" на Донбас и Киев се проведе на 29 декември. В резултат ДНР и ЛНР предадоха на Киев 76 души, а получиха от официалните украински власти 124 души.

Срещата на Нормандската четворка в Париж: Володимир Зеленски, Еманюел Макрон, Владимир Путин и Ангела Меркел

Снимка: Getty Images/Guliver Photos