Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че над една трета от пакета с мерки за стимулиране на икономиката, който правителството прие, ще отиде за справяне с бъдещи предизвикателства като климатичните промени, предаде Асошиейтед прес.

В днешното си редовно седмично видеопослание канцлерът Ангела Меркел заяви, че 50 милиарда евро са предвидени само за насърчаване на използването на водорода като чиста алтернатива на изкопаемите горива, закупуването на електромобили, оборудването на училищата с дигитални устройства и изследванията в областта на технологиите на бъдещето като квантовите компютри.

Меркел призна, че Германия ще трябва да тегли заеми, за да плати за тези допълнителни разходи, но настоя, че "сега в тази най-тежка икономическа криза, която (следвоенна) Германия е преживявала, е правилно да се действа със смелост и решителност".

В сряда трите партии от управляващата коалиция в Германия обявиха комплекс от мерки на стойност 130 милиарда евро за съживяване на икономиката след коронавирусната пандемия.