Сърбия и Косово се съгласиха да продължат преговорите за нормализиране на отношенията им, съобщи късно снощи германското правителство, предадоха Франс прес и ДПА. Германия беше домакин на регионална среща на върха за Западните Балкани в Берлин.

"Сърбия и Косово се съгласиха да умножат усилията за прилагане на съществуващите споразумения и да подновят конструктивно диалога за нормализация под егидата на Европейския съюз, за да постигнат цялостно и окончателно споразумение", съобщиха в декларация Франция и Германия, които са организатори на срещата. "Участниците подчертаха, че е важно процесът на преговорите да бъде прозрачен, всеобхватен и придружен от усилия за укрепване на доверието", се посочва в декларацията.

Френският президент и германската канцлерка призоваха Сърбия и Косово да подновят диалога си преди каквато и да било стъпка по евентуалното им приемане в ЕС, предаде Франс прес.

Държавните и правителствените ръководители на държавите от Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, както и двете държави членки на ЕС Хърватия и Словения участваха в срещата.

Преди неформалната среща на върха Макрон и Меркел заявиха намерение да работят заедно за стабилността на Балканите.

Снимка: АР/БТА

В момент, когато преговорите между двете страни под егидата на ЕС са в застой, Берлин и Париж решиха да се намесят. Отношенията между Сърбия и бившата й провинция се влошиха още повече през есента, 20 години след кървавия им конфликт, особено след налагането от страна на Прищина на 100-процентови мита върху вноса на сръбски продукти.

Косовският премиер Харадинай обяви, че ще вдигне митата тогава, когато Белград признае независимостта на Прищина. Сръбският президент Вучич, от своя страна, изключи връщане към разговорите, докато митата не се отменят. По тези втвърдени позиции Меркел и Макрон искат да опитат пробив. Затова и очакванията от форума са твърде скромни.

"Напредъкът на Западните Балкани би бил възможен само ако отделните държави не работят един срещу друг", каза Меркел.

"Ще разговаряме за това как да подпомогнем сближаването между Сърбия и Косово, за да не позволим проблемите да станат още по-непоправими, отколкото са сега. . . Митата не са стъпка в правилната посока, това е най-малкото, което можем да кажем", заяви Меркел.

"Организирахме тази обща инициатива, защото сме застъпници на европейската перспектива за страните от Западните балкани. Но държа да кажа много ясно, че днес не може да става дума за преговори за присъединяване", добави канцлерката.

"На дневен ред, както каза Ангела Меркел, не е политика по разширяване на ЕС, а политика на регионална стабилност", потвърди Макрон.

Така лидерите на Германия и Франция влязоха в противоречие с Европейската комисия, която залага на идеята за приемане на Сърбия и Косово като начин за уреждане на конфликта им, отбеляза АФП.

Съединените щати са ключът към уреждането на продължаващия конфликт между Косово и Сърбия, заяви косовският президент Хашим Тачи в Берлин, където участва в срещата на страни от Европейския съюз и Западните Балкани, съобщи Ройтерс. Тачи посочи неспособността на големите европейски страни да постигнат единна позиция по въпроса.

"Без САЩ ние никога не бихме могли да имаме какъвто и да било диалог, преговори или споразумение", каза Тачи. Той не изрази големи очаквания от срещата в Берлин.

Сходна е и позицията на сръбския президент Александър Вучич. Според него решаването на косовския въпрос е възможно само по пътя на компромиса.

"Ако никой не иска да направи компромис, а мисли, че въпросът може да бъде решен чрез натиск, то никакъв натиск върху Сърбия, включително поставяне на условия за присъединяване към ЕС, няма да помогне", каза Вучич.

Сръбският президент отново каза, че не очаква големи успехи от срещата в Берлин. Според него продължаването на диалога между Белград и Прищина е възможно едва след отмяна на въведените от Косово мита за сръбските стоки.

"Следващата среща по въпроса за диалога ще бъде в Париж на 1 или 2 юли", каза още Вучич, цитиран от ТАСС. Той добави, че в Берлин сръбската делегация е имала "редица трудни срещи".

Сърбия води преговори за присъединяване към ЕС, но този процес ще бъде много дълъг, отбелязва АФП. Косово все още не е в етапа на преговори, но ЕС признава перспектива за такива преговори в бъдеще.