Германия и Русия трябва да си говорят, а по редица въпроси двете държави са на едно мнение, заяви федералната канцлерка Ангела Меркел на съвместната си пресконференция с президента на Русия Владимир Путин в резиденцията му в Сочи.

Путин съобщи, че е обсъдил с Меркел уреждането на сирийския конфликт, ситуацията в Близкия изток и излизането на САЩ от сделката за иранската ядрена програма.

Руският президент отбеляза желанието на Германия да участва активно във възстановяването на социалната и икономическата инфраструктура на Сирия. Той изтъкна, че европейските страни трябва да помогнат на арабската република да се възстанови, ако желаят бежанците да се върнат у дома си, но подчерта също, че възстановяването трябва да бъде "деполитизирано", съобщи Ройтерс.

Меркел изрази безпокойство от указ на сирийския лидер Башар Асад, според който сирийци, които не предявят правата си на собственост в страната в определен срок, може да я загубят. Канцлерката призова Путин да използва влиянието си върху Асад и да го убеди да отмени тази мярка.

Германия има стратегически интерес от добри отношения с Русия, каза Меркел и добави, че това не е в разрез с продължаването на непоколебимото трансатлантическо приятелство, предаде Ройтерс. Важността на отношенията между САЩ и ЕС се запазва, независимо от редица актуални разногласия с Вашингтон, посочи германската канцлерка.

Държавният глава на Русия заяви, че Москва е готова да продължи да работи в нормандския формат, който е важен инструмент за уреждане на ситуацията в Югоизточна Украйна, но засега не е определена дата за следваща среща.

Меркел изтъкна, че е в интерес на Иран да остане страна от споразумението за ядрената му програма.