Мексикански войници иззеха повече от половин милион хапчета фентанил при нахлуването в това, което в съобщението на армията се нарича най-голямата лаборатория за синтетична дрога, откривана досега, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Армията заяви, че лабораторията на открито е била в Кулиакан, столицата на северния щат Синалоа. В Синалоа се намира едноименният наркокартел.

Войниците нахлули в лабораторията във вторник и открили почти 630 000 хапчета, които изглежда съдържат синтетичния опиоид фентанил. Те съобщават също така, че са конфискували 128 кг фентанил на прах и около 100 кг предполагаеми метамфетамини.

"Това е лабораторията за производство на синтетични наркотици с най-голям капацитет, регистрирана по време на тази администрация", се казва в изявление на армията.

Мексиканските наркокартели произвеждат опиоида от химически прекурсори, доставяни от Китай, и след това го пресоват в хапчета, фалшифицирани така, че да изглеждат като Xanax, Percocet или Oxycodone. Хората често приемат хапчетата, без да знаят, че те съдържат фентанил, и могат да получат смъртоносни свръхдози.

Залавянето се случи в същия ден, в който комисията по външни отношения на Сената на САЩ проведе изслушване относно огромния брой свръхдози фентанил в САЩ, които понастоящем са около 70 000 годишно.

Председателят на комисията сенатор Боб Менендес , демократ от Ню Джърси, призова Мексико да направи повече.

"Това означава да поискаме от Мексико да направи повече, за да попречи на престъпните организации да произвеждат и търгуват с фентанил, въпреки че политизираната съдебна система и случаите на сговор на мексиканските сили за сигурност с наркокартелите ще направят това трудно", каза той.