Полицията в Япония залови най-голямото в историята на страната количество синтетични наркотици - 800 кг, съобщи агенция Киодо, цитират от ТАСС и БТА. Дрогата била открита на кораб, задържан в морето край полуостров Идзу. По цени на черния пазар товарът може да струва около 444,4 млн. долара, уточни Киодо, като се позова на разследващите органи. Във връзка със случая на 3 юни полицията е арестувала седем души, включително граждани на Китай. Предполага се, че наркотиците идват от Хонконг. 

В момента се създават канали за контакти между международните организирани престъпни групи и японските якудза, поръчали конфискуваната партида.

Общо за миналата година в Япония бяха конфискувани около 1,1 тона наркотици. Сегашната партида практически отговаря на този обем. Най-голямото досега количество наркотици беше конфискувано през 2016 г. в пристанището на окинавския град Наха. Близо 600 кг синтетични наркотици бяха открити на борда на яхта.

Само преди ден и в Португалия властите спипаха колосално количество дрога. Задържан е над 1 тон кокаин на стойност 49 милиона евро. Арестувани са също 7 души по случая. Те са били на бразилска риболовна лодка в открито море, недалеч от португалската граница. В акцията, под кодовото наименование "Бял пясък", са участвали са участвали няколко международни организации. При претърсването на лодката са намерени 50 чувала с кокаин, предназначен за европейския пазар. 

Наркотикът е открит в специално изготвен тайник на плавателния съд. "Всички задържани лица са чуждестранни граждани на възраст между 36 и 64 години", се казва в полицейското съобщение от Лисабон. Освен португалски и бразилски организации, в разкриването на наркомрежата са участвали още американската агенция за борба срещу наркотрафика ДЕА и Националната агенция за борба срещу престъпността на Великобритания. Наркотиците са били прехвърлени от един на друг съд в открито море, а след това - доставени на японския бряг в района на град Шимода. Там вероятно ги е чакала полицията. Следствието смята, че наркотиците са доставени от Хонконг.